-
Butiken

Även skomakarens barn - Cyanusyra!

Ibland hittar även vi som jobbar på Poolklubben tiden så vi kan fixa till våra egna pooler och poolområde under våren! Ett sådant litet projekt tänkte vi beskriva här idag! Dessutom handlar det lilla projektet denna gången om en fråga som vi i kundtjänst får "1000 frågor om" under en sommar - Nämligen för högt cyanusyra värde!


Man ska lära av varandras misstag!

Ja just nu så lever vi som jobbar på Poolklubben i en hektisk tid - 7 dagar per vecka och ca 12 timmar om dagen arbetas det - men vi klagar inte - vi kan "vila upp oss" till vintern?! Men det stämmer iofs. inte riktig för då man alltid har fullt upp med filmer, att kanske utöka lagerytan eller hitta nya produkter he he. . .

Nåväl! Denna våren så var det bestämt att jag skulle fixa till en lite för hög cyanusyra halt i vår egen pool som förföljt oss under några säsonger. Den kom till ett år när poolen inte hann startas upp överhuvudtaget av olika anledningar och låg därför i dvala under sitt täcke hela sommaren och naturligtvis så byggde ju då cyanusyrahalten på. Precis som med ett pooltak som alltid är stängt  (förutom de korta stunder som man badar) så bygger ju halterna av CYA på - om man använder klor med CYA - men något annat är ju egentligen inte ett alternativ i en utomhuspool, eller? Vi återkommer till det nedan.

Tips #1 - ditt poolvattnet mår alltid bäst av solens strålar, dels bryter solen ner cyanusyran i kloret så det försvinner efterhand och dels så dödar uv-strålningen från solen massor av bakterier. Sen hålls ju cyanusyran på en korrekt nivå eftersom man alltid får byta mer vatten i en öppen pool.


Men vi tar det från början

Vad är cyanusyra?

Jo det är en molekylär del av den form av klor som historiskt sätt är allra vanligast i utomhus pooler, både som chockklor (engelska: Dichloroisocyanuric acid) och som multiklor (engelska: Trichloroisocyanuric acid). För att inte göra detta till en djuplodad kemilektion så kan vi väl lämna det vid att cyanursyran finns där som klorstabilisator/buffert som är perfekt för utomhuspooler. Det binder till fritt klor och frigör det långsamt, vilket förlänger tiden som behövs för att dosera nytt desinfektionsmedel. Ren hypoklorit t.ex. som inte har cyanusyra som en del av sin molekylära uppbyggnad  försvinner från poolens vattnet mycket fortare och kräver en konstant dosering. Den processen skyndas på ännu mer av solen UV strålning så därför finns cyanusyran i utomhusklor - för att stabilisera kloret helt enkelt.

Är det giftigt eller farligt?

Nej inte i låga doser och något annat kommer vi poolägare aldrig i kontakt med, även om man har ett superhögt CYA värde.

Men varför får man en klorblockering om man får förhöjda värde av cyanusyra?

Jo det är ganska logiskt, om man tänker sig att cyanusyra gör att det fria kloret "verkar långsammare" så blir ju klorets oxidation för långsamt om man har för mycket av det ämne som ska bromsa oxidationen! (Det är oxidationen som dödar bakterierna och algerna osv).

Vilket värde ska man ha i sitt poolvatten då?

Man brukar säga att i en privatpool utomhus ska man ligga på mellan 30 - 50 ppm (parts per million) men upp till 100 är acceptabelt. Över 150 så är man i klorblockeringsland. Det är egentligen en logaritmisk skala i sin påverkan på det fria kloret så man bör ligga under 100 för att kloret ska ha någon ordentlig effekt.

Om man har fått för högt värde hur gör man då?

Vi har testat lite olika varianter på att tömma ut vatten ur poolen för att sänka cyanusyra halten och man kan säga att det vi lärt oss är att man får helt enkelt byta en stor del av vattnet! Att tömma ner till skimmerkanten via bakspolning kan man hålla på med i en evighet utan att det påverkar jätte mycket. Man kan likna det med att försöka skölja rent en kaffekanna under kranen - man får spola länge för att bli av med det lilla kaffet som fanns kvar i botten innan det inte syns längre i kannan eller hur?! Samma sak gäller med CYA i poolen. Det är med andra ord inte lönt att försöka späda bort en förhöjd CYA - man får helt enkelt tömma ut en del av vattnet och återfylla.

Blir det inte jätte dyrt att byta vatten?

Vatten i Sverige är oförskämt billigt faktisk, ca 1.8 öre per liter (beroende på kommun) = 18kr per kubikmeter så säg att man ska byta 20 kubikmeter = 360kr

Hur tar jag reda på hur mycket vatten jag behöver byta?

Enklaste sättet är "Hink Tricket" - fyll en hink till hälften med poolens vatten och späd det sen med vanligt kranvatten och blanda samt mäta värdena med bättre teststickor. Experimentera tills du ser att du kommit ner på en ungefärligt värde av 30 - 50 ppm (parts per million) och voilà där har du hur mycket vatten du behöver byta.

OBS: Kontrollera först med den som byggt poolen hur mycket vatten konstruktionen tillåter att du byter på en och samma gång utan att konstruktionen tar skada. Vi tar inget som helt ansvar för någonting i denna texten. Detta är endast råd och tips samt våra tillvägagångssätt.

Men om man har pooltak då - kan man inte använda ert fantastiska Multiklor då?

Jo det är klart man kan! Men man måste se till så solens strålar kan nå vattnet så mycket som möjligt och / eller "simulera en utomhus pool" - ehh vadå? Jo att man simulerar en utomhuspool betyder att man backspolar lite mer och fyller på lite extra vatten under säsongerna för att simulera nederbörd och avdunstningen som sker i en pool utan tak. Då kan man utan tvekan använda alla våra fantastiska varianter av multifunktionstabletter. Ett annat bra sätt att undvika uppbyggnad av cyanusyra blokering är att när man vinterstänger poolen tar ut lite mer vatten, förr i tiden tog man alltid ur vatten ner till lampan för att undvika att den frös sönder, det bör man göra även nu för att undvika sönderfrysning av skimmer och lampa.

Vi har aldrig sett för höga cyanusyra halter i pooler (även med pooltak) som töms ned till lampa eller typ 10 - 20 cm under skimmer/bräddavloppet vid varje vinterstängning, vilket egentligen är rätt sätt att vinterstänga poolen på.

Kan man använda Klorinomhus istället - eller kombinera Multifunktionstabletterna med Klorinomhus?

Ja absolut kan man göra det, men inte samtidigt i skimmern - tack - för Klorinomhus (hypoklorit) tåler inte de andra komponenterna i Multikloret, men man kan t.ex. lägga i varannan sas för i vattnet är de kompatibla.

Men om man inte vill tömma ut vatten utan vill ha så underhållsfritt som möjligt med tak över poolen.

Jo då finns det några olika vägar att gå, antingen använda vårt Klor inomhus eller Aktivtsyre som bägge saknar cyanusyra eller så går man över till att köra saltklorinerad pool eller doserare. Mycket mer om detta hittar du här.

Nu blev detta mycket mer en guide om cyanusyra än vad jag hade tänkt mig från början men har man tagit fan i båten så får man ro honom i land - gammalt djungelordspråk :)

Nu tillbaka till hur vi gjorde för att tömma delar av vår pool och hur vi fick ordning på våra vattenvärde.

Eftersom vi gjorde hinktricket ovan så visste vi att vi behövde tömma ungefär hälften av poolens vatten för att komma rätt på det med värdena. Så hur gör man det enklast? Jo man behöver en pump och vilken är den kraftigaste vattenpumpen man har hemma? Jo såklart, cirkulationspumpen till poolen! Så vi byggde en Snorkel och med hjälp av denna "snorkel" går det snabbt att tömma poolen. Men det gäller att man har kopplat avloppsutgången på 6-vägsventilen till ett bra avlopp som kan svälja undan stora mängder vatten. Har man bara det på plats så är det bara att börja limma snorkel och sen pumpar man ut en 15 - 20 m³ vatten per timma.

Förutsättningen för att denna konstruktion ska fungera är att utloppet i skimmern / bräddavloppet har en 1-1/2" gänga eller 2" gänga i botten på din skimmer. Men det har de allra flesta skimmers till "riktiga pooler".


Rekommenderad inköpslista:

2 st 1 meters Ø50mm pvc rör: https://www.poolklubben.se/product/pvc-ror-pn16-50mm-1m-langd

1 st PVC Övergång 50mm till 1½" https://www.poolklubben.se/product/pvc-overgang-50mm-till-1 för botten anslutningen i skimmern.

1 st PVC Skruvskarv 50mm https://www.poolklubben.se/product/pvc-skruvskarv-50mm 

2 st PVC Vinkel 90° 50mm https://www.poolklubben.se/product/pvc-vinkel-90-50mm

Och om man inte har så:

1 st PVC Cleaner https://www.poolklubben.se/product/ch-pvc-rengorningsvatska-500ml

1 st PVC lim https://www.poolklubben.se/product/ch-pvc-lim-250ml-pensel

Här ser man hur den fungerar lite bättre "en bild säger mer än 1000 ord" brukar man säga. Listan med delar ovan har jag förfinat lite för att göra funktionen ännu bättre. Detta genom att sätta en Skruvskarv på röret som ansluter mot skimmerns botten så den blir delningsbar där när man ska skruva ner 1-1/2" unionen i botten på skimmern. Jag har bara haft de nedersta bitarna olimmade så det kan man bevisligen, men det läcker ju in lite luft då.

 

Lycka till!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.