-
Butiken

Tropiskt poolområde?!

Något vi velat testa i många herrans år är om man kan ha riktiga palmer bredvid poolen - nu skulle det äntligen bli verklighet!

Trachycarpus Fortunei (Väderkvarnspalm)

Frågan var om man kunde få till riktiga palmer i sitt poolområde! Vi har sett palmer permanent planterade i södra rEngland (!) och växandes i bergen i Japan. Frågan man alltid ställt sig är, vad är det för palmer och tåler de Skandinavisk klimat? Poolklubben befinner ju sig så långt söderut man kan komma i vårt avlånga land (nästan) så det borde ju vara möjligt. 

Sagt och gjort - Vi gjorde en djupdykning på ämnet och kom fram till att det bästa alternativet är väderkvarnspalmen, den klarar ner till -15° om man bara skyddar stammen på vintern! Och så här skriver de som vi köpte våra exemplar av:

"Bekanta dig med Trachycarpus Fortunei, eller väderkvarnspalmen, landets mest sålda palmträd. Växten är en riktig eyecatcher. Vill du ge trädgården, uteplatsen eller balkongen en tropisk touch? Då ska du definitivt välja väderkvarnspalmen. Den har ett iögonfallande utseende och den är dessutom köldhärdig.

Tips

Välj en bra plats för planteringen på friland. Trachycarpus Fortunei står gärna på en plats i solen eller i halvskugga. Så en plats mot en södervägg är ofta lite varmare. Ta hänsyn till vinden. Ju mer skyddad den är mot vind, desto bättre är det för växten. Vid en sträng vinter, är det viktigt att du skyddar väderkvarnspalmen. Till exempel med grenar eller halm. Du kan även packa in den med folie. Om palmen är planterad i en kruka eller ett planteringskärl, ställ den på en ljus och frostfri plats under vintern.

Placering
En fullvuxen väderkvarnspalm växer ungefär 30 centimeter per år och kan få en bladkrona på 2 meter i diameter. Se därför till att avståndet till andra växter, träd eller byggnader är tillräckligt.

Slutsats

Trachycarpus Fortunei (väderkvarnspalm) är ett vackert tillskott till trädgården, uteplatsen eller balkongen. Tack vare sitt exotiska och lyxiga utseende ger den en konstant semesterkänsla. Det är dessutom en stark växt som kräver lite underhåll."

Den tål ner till: -15°
Ska planteras i: Halvskugga / sol
Övervintrings­möjligheter: Inslagning
Jordmån: Alla jordarter (väldränerade)
De vi köpte: Hittar du här

Leverans

De kom mycket väl förpackade och fastspikade på en pall som levererades till garageuppfarten. Dess storlek fick vissa familjemedlemmar att hisna men här på bilden står de i kruka på en pall, så när de väl är planterade i jorden så blir de inte så stora så ta därför i med stamhöjden som vi gjorde - dessa är specificerade till 60 - 80 cm stam hos levernatören.


Plantering

Vi valde att plantera dem direkt i jorden för då är sannolikheten mycket högre att de ska klara sig över vintern. Men först flyttade vi runt dem lite på träcket som omger poolen för att hitta den optimala platsen för dem.


När vi hade bestämt oss för var de skulle stå så sågade vi med hjälp av en cirkelsåg bort 4 st trallbrädor mellan bärlinebalkarna som ju oftast ligger med cc 600mm (bara leta upp skruvarna och såga 25 mm från dem). Därefter grävde vi två djupa gropar som vi därefter fyllde till hälften med väldränerad planteringsjord "medelhavs jord" och sen planterade vi palmerna och fyllde hela facket som vi sågat upp med "medelhavsjord". Nu är ju redan "jorden" mycket väldränerad runt detta poolområdet då hela Höllviken är byggt på en sandrevel :) Men vi tänkte vi följer instruktionen, som medföljde palmerna, till punkt och pricka. När vi var klara skruvade vi fast den yttersta trallbrädan som vi sågat bort.

Eftersom en underbelysning var fullständigt nödvändigt (tyckte vi) så kunde vi nyttja de Ø50mm kulvertslangar som redan fanns förberedda för el, eller vad man nu vill ha fram. Tänk på att så fort du gör ett projekt som ett trädäck eller liknade - att alltid dra kulvertslang från t.ex. Byggmax till alla de platser du kan tänkas behöva få fram el eller varför inte en vattenslang någon gång i framtiden!

Vintern kommer!

Ja det gör den alltid (tyvärr) och vad har vi då för planer? Jo vi tänkte faktiskt bygga 2 st enkla skydd runt palmerna med hjälp av 45x70 reglar och sen klä konstruktionen med isolerade kanalplast skivor. Sen monterar man en frostvakt där inne och sen bör man ju vara hemma. VI kommer att uppdatera denna bloggartikel när det blir dax för det projektet.

Så här blev det!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.