-
Butiken

Semester och grillfest hör sommaren till!

Nu kommer kanske denna bloggartikel in lite sent, men bättre sent än aldrig! Denna artikel har nämligen skickats ut till alla våra kunder i vårt juli utskick men varför inte använda det till de stundande kräftskivorna nu i augusti istället? Kycklingvingar i världsklass utlovas!

Hoppas ni har nära från hängmattan till grillen för här kommer orginalreceptet på Buffalo Chicken Wings!

Nu behövs ju inte just grillen för detta receptet men men. . .

Ni som är nya kunder kan ju knappast veta att vi under semestertider ibland skickar ut recept så ert nästa poolparty ska bli en dundersuccé! Recepten är utprovade under många år av oss som jobbar på Poolklubben och de härstammar oftast från Todd Wilburs bokserie: The Worlds Most Famous Secret Restaurant Recepies!

Så. . . Glöm alla kycklingvingar ni ätit i Sverige (åtminstone de vi käkat). Detta recept ger er originalet direkt från Buffalo, NY! Så gott att det tog denna lilla delikates jorden runt på bara några år och varför då egentligen?

Jo för att orginalet av Buffalo Chicken Wings skiljer sig markant från det mesta som serveras i Sverige. Största skillnaden är att såsen inte är någon "Ketchupig Heinz chilisås" - utan nått helt annat. Nämligen en mycket mer "vinägrig" sås med mycket Ziing - styrka!

MEN FÖRST HISTORIEN

Året var 1964 och en lokal kycklingproducent i Buffalo, NY var frustrerad över att en så bra styckningsdetalj av kycklingarna som han födde upp bara maldes ner för att bli hund, kattmat eller kycklingbuljong.

Så han började själv sälja panerade och friterade kycklingvingar med lite stark chilisås på. Det gjorde han på lite olika lokala marknader och samtidigt började han även sälja kycklingvingar till lokala restauranger och gav sitt recept till restaurangägarna.

En man vid namn John Young, som flyttat till Buffalo från Alabama 1948, började då förfina receptet på såsen och paneringen för att passa hans smak. När han var nöjd började han servera sin egen version av kycklingvingar, som serverades i hans egen speciella "Mambo Sauce", på hans Buffalo-restaurang med början 1965.

Resten är historia som man brukar säga. . .

2013 på National Buffalo Wing Festival som hölls i Buffalo, New York, uppmärksammades John Youngs bidrag som originalet och han valdes in i festivalens "National Buffalo Wing - Hall of Flame!" (bara i USA - reds anm. ;)

Naturligtvis finns det andra som hävdat att de var först men eftersom jag själv testade dessa vingar 1985 i just Buffalo och även fick höra mer eller mindre samma historia från en av "the locals" så är det denna versionen som jag finner som mest trolig!

RECEPTET

Recept för 10 bitar (medium hot) Buffalo Chicken Wings - naturligtvis kan du själv förstora receptet och vill du göra dem starkare så addera mer Frank's.

Det man behöver (ursäkta de Amerikanska måttenheterna)

1/4 cup flytande smör (0,59dl)

1/4 cup Frank's Red Hot Sauce* (0.59dl)

Pinch ground pepper (nypa)

Pinch garlic powder (nypa)

1/2 cup vetemjöl (1,2 dl)

1/4 teaspoon paprikapulver (2 st Kryddmått = samma)

1/4 teaspoon ground cayenne pepper (2 st Kryddmått = samma)

1/4 teaspoon salt (2 st Kryddmått = samma)

10 bitar - naturella råa kycklingvingar med skinn - inte marinerade i någon obskyr kryddblandning sen tidigare  -  (dela vid lederna för oftast får man inte tag på färdigdelade i Sverige utan endast hela vingen så varje rå vinge ska alltså bli till två bitar)

On the side - Blue cheese dressing (här kan man fuska och köpa färdig Blue Cheese dressing) och selleri skär man till i ca 10 cm långa "sticks" man kan även ha morötter om man vill det.

* Franks Red Hot Sauce hittar du på Axfood restaurang gross, i välsorterade mataffärer eller här.

HUR TILLAGAR MAN

Enklast blir det om du har en fritös eller så kan du använda en panna på spisen, går också bra, men använd då stektermometer för att hålla koll på värmen och se till att ha ett lock / brandfilt redo för om du hettar upp oljan för mycket = brandfara (över 240 grader).

I vår fritös kör vi på 170 - 180 grader.

Se till att ha så mycket frityrolja i pannan eller fritösen att du kan täcka vingarna helt.

SÅS

Blanda Franks Hot sauce*, smöret, svartpeppar och vitlökspulver enligt måtten i en liten såspanna på låg värme och rör samman ingredienserna / smält smöret (ca 5 minuter)

1/4 cup Frank's Red Hot Sauce*

1/4 cup butter

Pinch ground pepper

Pinch garlic powder

PANERING

Rör samman mjöl, paprikapulver, vitlökspulver, cayenne peppar och salt i en liten bunke.

1/2 cup all-purpose flour (vetemjöl)

Pinch garlic powder

1/4 teaspoon paprika

1/4 teaspoon ground cayenne pepper

1/4 teaspoon salt

Om vingarna är frusna så ta ut dem ur frysen i god tid så de får tina ordentligt innan det är dags att stycka / tillaga dem och lägg dem på hushållspapper som kan suga upp vätskan när de tinar.

Lägg dem därefter i en stor bunke och sprid ut den färdiga mjöl och kryddblandningen över dem så de blir helt täckta på alla sidor. Ställ därefter in bunken i en kyl i ca 90 minuter - det gör att mjöl och kryddor hinner fastna ordentligt och marinera köttet. Du kan om du vill panera dem igen när du tar ut dem ur kylen för fritering men då får du förbereda mer panering från början.

NU KÖR VI – TILLAGNING!

Eftersom du kan förbereda allt innan och ha vingarna i kylen fram tills gästerna kommer så är denna entrérätt perfekt för ett poolparty eller liknade mingel.

Lägg vingarna i en fritöskorg eller liknade och sänk försiktigt ner dem i oljan (170- 180 grader) så du inte stänker på dig själv och låt dem ligga i ca 10 – 15 minuter eller tills vissa tunna delar börjar bli mörkbruna. Här får man prova sig fram lite så man lär sig se när de är färdiga.

Följande får gå lite snabbt för de ska serveras rykande varma. . .

Ta upp dem ur oljan och lägg dem på ett galler eller hushållspapper så oljan kan rinna av. Lägg därefter ner vingarna i en plastburk med lock och häll på den varma såsen - sätt på locket och skaka runt dem försiktigt så de blir helt täckta med sås och lägg upp dem för servering och glöm inte selleri och blue cheese dippan för det är det som gör att de heta (starka) vingarna balanseras ut perfekt!

Vill man göra det extra festligt så bjuder man på champagne till som dryck (med eller utan alkohol) - precis som en del av restaurangerna i USA som säljer "middagserbjudande för två personer" med en halv flaska Moët & Chandon och 24 vingar med pommes.

Lycka till!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.