Välkommen till Cyanusyra Guiden - Vad är cyanusyra och hur påverkar det mig som poolägare!?
Förord
Under högsäsongerna besvarar vi hundratals ärende om dagen som trillar in i vårt ärendehanteringssystem! Visst många frågor handlar om försäljning och vad vi rekommenderar för produkt till både det ena och det andra. Men många ärende handlar om att man har fått en grön pool och man kan inte förstå varför. Alla värde ser ju helt ok ut!?
Då slår i princip aldrig vår första diagnos fel! Man använder vanligt utomhusklor, kanske i form av våra multiklortabletter och man har pooltak! Eller någon form av pooltäckning som inte är UV eller vatten genomsläpplig. Taket eller täckningen av poolen ligger på varje minut av dagen som poolen inte används och ingen har förklarat vad som händer med vattnet då. Den som borde förklarat är den som sålt ett svindyrt pooltak eller annan form av pooltäckning!
Man har i princip skapat en inomhuspool - utomhus!
Låt oss reda ut begreppen en gång för alla och förklara lite närmare hur det ligger till! Och varför i hela friden är vi som säljer tonvis med kemikalier, så intresserade av att sälja en bra, högkvalitativ saltklorinator och hur är den kopplad till att ni överhuvudtaget kan tänka er att sälja pooltak!?
LÅT OSS TA DET FRÅN BÖRJAN - VAD ÄR CYANUSYRA?
(Wikipedia: Cyanusyra)
Jo det är en molekylär del av den form av klor som historiskt sätt är allra vanligast i utomhus pooler, både som chockklor (engelska: Dichloroisocyanuric acid) och som multiklor (engelska: Trichloroisocyanuric acid).
Så med andra ord så finns det inget Multiklor eller Chockklor för utomhusbruk som innehåller mer eller mindre cyanusyra! Däremot kan konkurrenters produkter innehålla en mycket lägre koncentration av klor och då betalar man dyrt för en massa onödigt bindemedel!
Det förkommer nämligen en hel del smutskasting på olika nätforum om att våra kemikalier skulle innehålla mer cyanusyra än någon annans kemikalier! Såklart ligger en djup avundsjuka hos konkurrenter bakom.
Våra konkurrenter har inte det så lätt med vår direktförsäljningsmodell. . .
Men visst finns det poolklor utan cyanusyra?
Ja det finns Kalcium hypoklorit och det innehåller ingen cyanusyra! Ren hypoklorit som vårt Chockklor inomhus, som inte har cyanusyra som en del av sin molekylära uppbyggnad, försvinner från poolens vattnet mycket fortare och kräver en konstant dosering (även klordoserare använder hypoklorit i flytande form). Eftersom att hypoklorit inte har någon skyddande cyanusyra så bryts det dessutom ner supersnabbt av solens UV strålning.
Därför finns cyanusyran i utomhusklor - för att stabilisera kloret helt enkelt. Det skyddar kloret mot att brytas ner av UV strålningen från solen och det aktiverar kloret i en lagom takt för en pool. Men för att inte göra detta till en djuplodad kemilektion så kan vi väl lämna det vid att cyanursyran finns där som klorstabilisator/buffert som är perfekt för utomhuspooler. Det binder till fritt klor och frigör det långsamt, vilket förlänger tiden som behövs för att dosera nytt desinfektionsmedel.
Är cyanusyra giftigt eller farligt?
Nej inte ett dugg!
Men specifikt, vad är problemet?
Jo om cyanusyran i poolen överstiger 100 ppm (part per million) så befinner man sig i "klorblockeringsland" och där vill man inte vara. Det gör nämligen kloret mycket ineffektivt eftersom inget klor aktiveras - alger och bakterier får med andra ord fritt spelrum och poolen blir grön och därmed inte lämplig att bada i. Det är ganska logiskt, om man tänker sig att cyanusyra gör att det fria kloret "verkar långsammare" så blir ju klorets oxidation för långsamt, om man har för mycket av det ämne som ska bromsa oxidationen! (Det är oxidationen som dödar bakterierna och algerna osv).
Vilket värde ska man ha då?
Man brukar säga att en privatpool utomhus ska ligga på mellan 30 - 50 ppm (parts per million) men upp till 100 är acceptabelt. Över 100 så är man i "klorblockeringsland". Det är egentligen en logaritmisk skala i sin påverkan på det fria kloret så man bör ligga under 100 för att kloret ska ha någon ordentlig effekt.
"Men vi fick höra att man ska ha noll i cyanusyra" - jo det stämmer om man driver en publik pool (simhall / badhus). Alla publika pooler är i princip uteslutande utrustade med klor automatik. Så det här med att man ska ha noll (0) i cyanusyra kommer från nya regler för publika pooler.
Varför är det inte lämpligt att ha cyanusyra i en automatdoserad pool? Jo det beror på att ens mätutrustning (sensorer / prober) blir förvirrade och mäter inte rätt. De mäter nämligen mängden oxiderande ämnen i vattnet. Om man tar WhiteMachine saltklorinatorn som exempel så rekommenderas man att inte ha cyanusyra i vattnet (0) men om man ändå har det, så ska det inte ligga över 30 ppm. Det är möjligt eftersom att utvecklarna skrivit programkoden så att det fungerar med en liten mängd cyanusyra. Vissa doserare som Aseko har 0 (noll) ppm som hård rekommendation.
Om man har fått för högt cyanusyra värde hur gör man då?
Vi har testat lite olika varianter för att sänka ett för högt cyanusyravärde. Kort sagt så får man helt enkelt byta en stor del av vattnet!
Vi har testat att tömma ner till skimmerkanten genom att bakspola filtret eller rakt ut i avloppet. Det kan man hålla på med i en evighet utan att det påverkar jättemycket. Man kan likna det med att försöka skölja rent en kaffekanna under kranen - man får spola länge för att bli av med det lilla kaffet som fanns kvar i botten innan det inte syns i kannan längre, eller hur?! Samma sak gäller med cyanusyra i poolen. Så har man fått för hög cyanusyra halt så är det med andra ord inte lönt att försöka späda bort det genom backspolning - man får helt enkelt tömma ut en del av vattnet och återfylla.
Blir det inte jätte dyrt att byta vatten? Nej, i Sverige är vatten oförskämt billigt faktisk, ca 1.8 öre per liter (beroende på kommun) = 18kr per kubikmeter så säg att man ska byta 20 kubikmeter = 360kr
Hur tar jag reda på hur mycket vatten jag behöver byta?
Enklaste sättet är "Hink Tricket" - fyll en hink till hälften med poolens vatten och späd det sedan med vanligt kranvatten - blanda vattnet i hinken och mät därefter värdena med bättre teststickor. Experimentera tills du ser att du kommit ner på en ungefärligt värde av 30 - 50 ppm (parts per million) eller det värde som du eftertraktar. Voilà där har du hur mycket vatten du behöver byta.
OBS: Kontrollera först med den som byggt poolen hur mycket vatten konstruktionen tillåter att du byter på en och samma gång - utan att konstruktionen tar skada. Vi tar inget som helt ansvar för någonting i denna texten. Detta är endast råd och tips samt våra tillvägagångssätt.
Pooltak och cyanusyra!
Men om man har pooltak eller annan pooltäckning som varesig släpper genom vatten eller UV strålar - kan man inte använda ert fantastiska Multiklor då?
Jo det är klart man kan! Men man måste:
- Hålla ett öga på sin cyanusyranivå under poolsäsongen.
- Försöka se till så solens strålar kan nå vattnet så mycket som möjligt, då det bryter ner cyanusyran och / eller
- "simulera en utomhus pool" - ehh vadå? Jo att man simulerar en utomhuspool betyder att man backspolar lite mer och fyller på lite extra vatten under säsongerna för att simulera nederbörd och avdunstningen som sker i en pool utan täckning. Då kan man utan tvekan använda alla våra fantastiska varianter av multifunktionstabletter.
Ett annat bra sätt att undvika uppbyggnad av cyanusyra blockering är att när man vinterstänger poolen tar ut lite mer vatten. Förr i tiden tog man alltid ur vatten ner till lampan för att undvika att den frös sönder, det bör man göra även nu för att undvika sönderfrysning av skimmer och lampa. Vi har nämligen aldrig sett för höga cyanusyra halter i pooler (även med pooltak) som töms ned till lampan eller typ 20 cm under skimmer/bräddavloppet vid varje vinterstängning, vilket egentligen är rätt sätt att vinterstänga poolen på.
Kan man använda Chockklor inomhus istället - eller kombinera Multifunktionstabletterna med Chockklor inomhus? Ja absolut kan man göra det, men inte samtidigt i skimmern - tack - för Chockklor inomhus (hypoklorit) tåler inte de andra komponenterna i Multikloret, men man kan t.ex. lägga i varannan, för i vattnet är de kompatibla.
Men om man inte vill kladda med att tömma ut extra vatten - utan vill ha poolen så underhållsfri som möjligt?!
Jo nu kommer vi in på vårt intresse av att sälja en bra och prisvärd saltklorinator - WhiteMachine! Samtidigt så närmar vi oss sanningen om pooltaken och varför vi, som historiskt sätt, mjukt uttryckt, tyckt illa om företeelsen med att sätta ett tak över utomhuspoolen!
Det är för att - hur man än gör så har man ändan bak! Låt oss förklara.
Det vanligtvis så bekymmerslösa poollivet med vanliga Multiklortabletter, från oss, blir plötsligt inte lika kul med ett tak över poolen! Eftersom man riskerar cyanusyra blokering av kloret. Utan taket fungerar det utan bekymmer. Med ett normalt pooltäcke, lammeller eller bubbelplast så späds poolen med regnvatten, lite mer skräp kommer ner i poolen. Både regnet och skräpet gör att man får backspola filtret lite mer och på så sätt byter man med automatik ut mer vatten under poolsäsongen.
Multikloret bryr sig, tack vare sin molykolära uppbyggnad, inte ett dyft om solens UV strålar utan jobbar på precis som vanligt. Tills man drar ett tak över poolen. Plötsligt kommer nästan inget skräp ner i poolen och absolut inget regnvatten. Den naturliga processen med lite vattenbyte då och då avstannar och solens UV strålar kommer inte åt vattnet och kan därmed inte bryta ner cyanusyran.
Ja men om vi byter från Multiklor till Chockklor inomhus istället då? Absolut! Helt perfekt, förutom att man förlorar alla de 5- 6 funktionerna som finns i en multiklor tablett och själv får tillsätta algmedel, antiflock, pH justera mer eftersom hypoklorit inte är pH neutralt, osv osv! Sen när man drar av taket och solen kommer åt vattnet så bryter solens UV strålar snabbt ner hypokloriten och poolen behöver fort som attan mer klor.
Det är det vi menar med att man alltid har ändan bak. Det finns liksom inget jätte bra underhållsfritt sätt att ha en pool med tak utan en automatisk klordoserare eller en saltklorinator som WhiteMachine!
Har man en saltklorinator eller en automatisk klordoserare, som ju inte tillför någon form av cyanusyra, så blir poolivet mycket enklare för de kompenserar automatiskt om det behövs mer klor i vattnet - dessutom ser en sådan automatik till att hålla ditt pH värde korrekt med sin pH automatik. Sen får man ju hälla i lite algmedel och lägga i lite antiflock tabletter i skimmern då och då men det är ju gjort på 30 sekunder.
Kan man inte köpa en billigare form av en saltklorinator eller doserare utan styrning och automatisk pH reglering? Kort svar - Nej! Eftersom Hypoklorit i flytande eller fast form inte är pH neutralt och alltid (precis som en salklorinator) höjer pH värdet så behöver man automatisk pH reglering. Annars ska man strunta i det tycker vi, för inte så länge sen var ju denna tekniken mycket dyrare men tack vare WhinteMachines intåg på marknaden så tycker vi inte att det alternativet ens är att tänka på - för liten prisskillnad + jobbet med att hela tiden köpa pH minus och behöva reglera det manuellt så - Nej!
Men varför började ni sälja pooltak 2025 och vad har WhiteMachine med det att göra?
För att göra en mycket lång historia lite kortare så hade vi under många år pratat pooltak med en fransk tillverkare som tillverkade extremt snygga och högkvalitativa pooltak! Men de var super dyra! Fransk kvalité och design hette det, och visst de var och är super snygga! Men priset låg ju upp mot 230.000.- för ett 4 x 8 meters pooltak! Vi förklarade om och om igen att den prisnivån passar inte på den Svenska marknaden. Fick förklara, att i Sverige säljs mer eller mindre uteslutande tak från de forna öststaterna och priserna är mycket lägre.
Ett antal år passerade och vi sprang på deras exportsäljare på mässor runt om i världen, men hon var aldrig intresserad av att ge oss rätt priser. . . Förens när vi sprang på varandra igen på världens största poolmässa under hösten 2024. . . Plötsligt med en lågkonjunktur i ryggen och ett krav från hennes chef - att ta sig in på den skandinaviska marknaden - så fick vi förhandlat till oss riktigt bra priser! Inte så vi blev billigast i landet, för det finns inte en möjlighet med den kvalitén, men ändå helt ok priser!
Ungefär samtidigt kom vår fantastiska tillverkare av BlueMachine och GreenMachine ut med den 4'e versionen av WhiteMachine och vi fick ytterligare ett test exemplar skickat till oss för test! Visst vi hade varit nöjda med den enda sedan version 3, men stjärnorna stod inte rätt för att ta hem den redan 2024. Version 4 var ännu bättre än version 3 så då tog vi beslutet att ta hem och börja sälja WhiteMachine! Såklart med tanken att nu kan vi ju också börja sälja de franska taken. . .
Så nu hade vi plötsligt en mycket bra och högkvalitativ saltklorinator, till ett otroligt konkurrenskraftigt pris och rätt priser på super snygga fransktillverkade / designade pooltak! Stjärnorna linade upp sas. och nu kunde vi erbjuda våra kunder en bra fungerande kloreringslösning med ett super snyggt pooltak - i ett paket - utan att det kostade både en arm och ett ben. Så det ena gav det andra så att säga!
Avslutningsvis så tycker vi att alla aktörer på marknaden, som säljer ett pooltak eller en icke genomsläpplig pooltäckning till en kund - utan att upplysa om problemen man kan få, är kort och gott - en skojare!
TIPS:
Eftersom ni gjorde "hinktricket" ovan så visste ni kanske att ni behövde tömma ungefär hälften av poolens vatten för att få rätt på cyanusyra värdena. Så hur gör man det enklast? Jo man behöver en pump och vilken är den kraftigaste vattenpumpen man har hemma? Jo såklart, cirkulationspumpen till poolen! Så det man gör då är att man bygger en "Snorkel" och med hjälp av denna "snorkel" går det snabbt att tömma poolen. Men det gäller att man har kopplat avlopps utgången på 6-vägsventilen till ett bra avlopp som kan svälja undan stora mängder vatten. Har man bara det på plats så är det bara att börja limma snorkel och sen pumpar man ut en 15 - 20 m³ vatten per timma.
Förutsättningen för att denna konstruktion ska fungera är att utloppet i skimmern / bräddavloppet har en 1-1/2" gänga eller 2" gänga i botten på din skimmer. Men det har de allra flesta skimmers till "riktiga pooler". Börja med att kontrollera detta. Går det inte får man göra en adapter till den sugplatta som medföljer skimmern för bottensug. Har man ett teleskopskaft med slang och bottensug kan man ju använda den utrustningen istället för att bygga en snorkel. Men det brukar bli problem med sugplattan så fort vattnet runt den försvinner.
Men det går ju att fixa genom att lägga ner en trädgårdsslang i skimmern och låta vattnet rinna lite långsamt över sugplattan. Då kommer den att hålla tätt och fortsätta fungerar. I alla falla har det fungerat för oss.
Rekommenderad inköpslista:
2 st 1 meters Ø50mm pvc rör: https://www.poolklubben.se/product/pvc-ror-pn16-50mm-1m-langd
1 st PVC Övergång 50mm till 1½" https://www.poolklubben.se/product/pvc-overgang-50mm-till-1 för botten anslutningen i skimmern.
1 st PVC Skruvskarv 50mm https://www.poolklubben.se/product/pvc-skruvskarv-50mm
2 st PVC Vinkel 90° 50mm https://www.poolklubben.se/product/pvc-vinkel-90-50mm
Och om man inte har så:
1 st PVC Cleaner https://www.poolklubben.se/product/ch-pvc-rengorningsvatska-500ml
1 st PVC lim https://www.poolklubben.se/product/ch-pvc-lim-250ml-pensel
OBS: Kontrollera först med den som byggt poolen hur mycket vatten konstruktionen tillåter att du byter på en och samma gång - utan att konstruktionen tar skada. Vi tar inget som helt ansvar för någonting i denna texten. Detta är endast råd och tips samt våra tillvägagångssätt.